GanG | Zaman: Şənbə, 2008-07-26, 10:54 PM | Mesaj # 1 | Root Admin Qrup: Admin Mesaj: 824Reputasiya: 0 Vəziyyət: (offline) | Peyğəmbər (s.a.v) buyurdmuşdu Ey Musəlmanlar Bu Əli Bin Əbu Talibdir Hz Əli Muhacir ve ənsarın böyüdür Mənim qardaşımdır əmim oğludur və qızımın Əridir. Teni tenımdən Qanı qanımdandır. İlk nəvəmim Atasıdır Hasan və Huseyin Cənnət gənclərin seyyidləridir. Əli bir Cox sıxıntımı aradan götürdü. Cox quvvətli duşmənləri susturdu. Əli Allahın aslanı və qılıcıdır Allahdan uzaq olmaq istəməyən Əlidən uzaq olmasın. Ya Əli sənin haqqında nə söylədimsə Allahu təala bilir ki fazlası ilə doğrudur. Hz Əli miladi təqvimə gorə 21 mart 598 doğulmuşdur. Uşağ vaxtında Rəsulullahyanında böyüdü 10 yaşında İslamı qəbul etmişdir. Hz Xədicədən sonra muslumanlığı ilk qəbul edən Hz Əli olmuşdur. Hz Peyğəmbər əleyhisəlamla bir Xadicənin bir gun ibadət edərkən gorən Hz Əliyə Peyğəmbər əleyhisəlam şirkin kötülüyünü tövhidin mənasını danışdıqda Hz Əli o anda müslüman olmuşdur. Məkkə dovrundə Hz Əli Rəsulullahın hər-zaman yanında idi Kəbədə ki butləri qırmasını belə deyir. Bir gun Rəsul-u Əkrəm ilə Kəbəyə getdik Rəsul-u Əkrəm omuzuma qalxmaq istədi Qalxmaq istəyimi zaman qalxamıyacağıı bildi omuzumdan düşdü.Məni omuzuna qaldırdı və ayağa qalxdı.Özümü istəsəm ufuqları tutacaq zənn edirdim. Kəbənin uzərində bir but vardı onu sağdan soldan ittim saldım.Büt düşdü parca parca qırıx-qırıx oldu.Rəsululahın omuzlarından düşdüm. Sonra ikimiz də geri qayıtdıq. Rəsul-u Əkrəm ən yaxın əqrabasını uyarmaq və haqqı təbliğ etmək ususunda Allahdan əmir alınca onları səfa təbəsində ilahi əmirləri təbliğ edincə Qureyş müşrikləri onunla istehza etmişlər.İkinci yığıncağı etməsi üşünHz Əliyə (ə) tapşırdı.Hz Əli də bir ziyafət hazırlayaraq Haşim oğullarını dəvət etdi.Rəsulullah yeməkdən sonra.Ey Əbdulmuttalib oğulları mən öncəliklə əvvala sizə və bütün insanlara göndərilmiş bulunuyorum.İçinizdən kim mənim qardaşım və dostum olaraq mənə beyət edəcək dedi.Təkcə Hz Əli (ə) əyağa qalxdı və bütün qohum-əqrabasının təpkisini gozə alaraq orda yanında Hz Muhammədin sözlərini təkrar etdi.Şəhadət edirəm ki Allah birdir Muhamməd Onun qulu və elcisidir. Hz Peyğəmbər (s.a.v) hicrət etmədən öncə əlində olan əmanətləri sahiblərinə vermək üçün Hz Əliyə verdi tapşırdı.Və o gecə Hz Əli (ə) Rəsullahın yatağına yataraq muşrikləri təücubləndirdi. «İnsanların eləsi də vardır ki, Allahın razılığını qazanmaq» yolunda oz canını fəda edər. Allah öz bəndələrinə qarşı çox mehribandır! (Əl-Bəqərə.207 ayə.) Hz Əli Peyğəmbər əleyhissəlamın tapşırdığı əmanətlərini sahiblərinə qaytardıqda və sonra Mədinəyə hicrət etdi.Mədinə-də olandada Peyğəmbər əleyhisəlamın daima yanında oldu.Və bütün döyüşlərdə vuruşdu. Bədir də isə sancaqdardı. Bədir qəzasını başlamasında isə Qureşlə ilə təkpə-tək döyüşən üc kişidən biriydi.Bu döyüşdə Hasmı Vəlid bin Muhəyrəni qılıncı ilə öldürdü kimi Hz Əbu Ubeydə cətin vəziyyətə ikən köməyinə catmış və Onun Hasmınıda öldürdü.Özünə Allahın Aslanı ləqəbi və Bədir qənimətlərindən bir qılın bir kalkan bir də dəvə verildi .Hz Əli (ə) Bədir doyuşündən sonra Hz Peyğəmbər əleyhisəlamın qızı Hz Fatimə ilə evləndi nigahı kəbini Hz Peyğəmbər əleyhisəlam qıldı. Hz Əlini Hz Fatimə dən üc oğlu iki qızı dünyaya gəldi .Bütün Döyuşlərdə Hz Əli qəhrəmancasına döyüşmüş və müşriklərin ən məhşur döyüşcülərin öldürmüşdü. Resulullah Hz Əliyə buyurdu Musa gorə Harun nə isə sən mənə gorə o olmaq istəməzmisin dedi. Hz.Əli (ə) geymi Cox sadə idi (yəni yoxsulardan fərqlənmirdi.) Yamaqlı geymi yamaqlı ayaqqabısı varı idi. Hz.Əli (ə) mallaını gecə gündüz yoxsullara sərf edərdi. «Mallarını gecə və gündüz,gizli və aşkar (yoxsullara) sərf edənlərin Allah yanında böyük mükafatları vardır.Onların axirətdə heç bir qorxusu yoxdur və onlar qəm-qüssə görməzlər! (Əl-Bəqərə.274ayə.)» Hz.Əli (ə) ibadəti və səbiri ilə fərqlənirdi. «Ey iman kətirənlər! Səbr və dua ilə namazla Allahdan komək diləyin. Cunki Allah səbr edənlərlədir onların dostutur.(Əl-Bəqərə.153 ayə.)» Hz.Əli (ə) şəxsən özü xalqın işlərinə yetişir, onların ağır problemləri ilə yaxından tanış olurdu. Hz.Əli (ə) kimi ulvi bir insanın rəftar və davranışı da fərqli idi.Hər hansı bir vəziyyətdə olursa olsun yalnız Allahın razılığını nəzərdə tutur, Allaha görə olmayan işlərdən çəkinirdi.onunla döyüşə girməyə heç kəs cəsarət etmirdi. Susuz bir düşmən əsgəri ilə qarşılaşıb üzbəüz gəldikdə isə ona rəhm edib, yarasını müalicə edərdi. O Әli ki, Peyğəmbər (s.a.v) dəfələrlə onu xalqın arasında tərifləyib buyurmuşdu: «Әli ümmətimin ən bilicisidir. Mən elmin şəhəriyəm, Әli də onun qapısıdır. Hər kəs mənim elmimi öyrənmək istəyirsə, Әliyə müraciət etsin». Ramazan ayının 19-da Ibni Mülcəm namazda səcdə halında olan Hz.Əli (ə) başına zəhərli bir qılıncla vurdu. Bununla da təqva və iman dağını yıxıb Hz.Əli (ə) şəhid edərək islam dunyasını matəmə qərq etdi Hz.Əli (ə) mehrabdakı xitabı budur «And olsun Allaha ki, artıq qurtuldum» səsinin dalınca mələk Cəbrailin səsi yüksəldi: «Vallahi, hidayət sütunları yıxıldı və Әli şəhid edildi.» Camaat Hz.Əli (ə) qatilini tutub imam Həsən-Muctəba təhvil verdilər. İmamın yaralı bədənini isə öz evinə apardılar. Hz.Əli (ə) oz qatili barəsində oğlu Həsənə belə buyurdu: «Oğlum! Mənim qatilim olan bu adama xörək və su verin. Onu sərbəst buraxmayın. Әgər diri qalsam, ona nə edəcəyimi bilirəm. Amma əgər ölsəm, ona bir qılınc zərbəsindən artıq vurmayın.» Amma əfsus ki, Hz.Əli (ə) daha yaşamadı. Və Ramazan ayının 21-də, 63 yaşında əbədiyyətə qovuşdu. Onun pak bədəni Nəcəfi-əşrəf şəhərində torpağa tapşırıldı. | | |
|